Znakowanie w przemyśle spożywczym

Technologie

Na etykiecie lub opakowaniu żywności powinny się znajdować informacje, które służą ochronie zdrowia konsumentów i pozwalają im na dokonywanie świadomych wyborów.

Na rynku dostępna jest szeroka gama urządzeń do znakowania opakowań. Do najbardziej popularnych należą systemy atramentowego druku ciągłego, termicznego druku atramentowego, nadruku termotransferowego i druku laserowego. Tak duża różnorodność pozwala na wybranie optymalnego systemu dla określonej aplikacji. 

REKLAMA

Podstawa prawna

Wymagania dotyczące znakowania żywności zawarte są w szeregu dokumentów. Podstawę dla nich stanowi m.in. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sp...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
  • dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
  • dostęp do czasopisma w wersji online,
  • dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ... i wiele więcej!

Przypisy