W przemyśle spożywczym technikę próżniową można spotkać przede wszystkim w aplikacjach typu pick and place. Przyssawki oraz eżektory zamontowane na końcu ramienia robota są dopasowane do chwytania detali zróżnicowanych wagą, wymiarami oraz opakowaniem.
Innowacyjną propozycją dla Przemysłu 4.0 są chwytaki Magic Gripper firmy Pneumat. Niskie ciśnienie zasilania – już od ok. 1,5 bar – umożliwia ich optymalną pracę. Chwytak to zintegrowana (całkowicie rozbieralna) konstrukcja, którą zaprezentowano na Rys. 1.
Jest on złożony z korpusu, wewnątrz którego jest wkład próżniowy, poniżej są doczepione mieszki, a na dole dedykowana warga. Warga to również jedyny element, który zużywa się podczas pracy. Nie trzeba wymieniać całego chwytaka czy przyssawki.
W ofercie jest kilkadziesiąt wariantów warg przeznaczonych dla przemysłu spożywczego (m.in. certyfikat FDA). Chwytaki występują w wielu wariantach (np. z opcją automatycznego przedmuchu czy dodatkowej filtracji).
Chwytak Magic Gripper jest konstrukcją konfigurowalną, modułową, bardzo łatwą do dalszej rozbudowy. Na aluminiowym profilu może być zamontowanych jednocześnie nawet kilkadziesiąt chwytaków. Nadają się one do pracy w aplikacjach, gdzie czas cyklu jest bardzo krótki. Dopuszczenie sprężonego powietrza do chwytaka powoduje natychmiastowe jego działanie.
Rozwiązanie złożone z wielu chwytaków ma dodatkową zaletę. Jest to układ zdecentralizowany, czyli taki, gdzie każda przyssawka pracuje niezależnie i nawet chwycenie mniejszego wymiarowo detalu, którego nie obejmują inne przyssawki, nie powoduje żadnych problemów.
Przykładowe zrealizowane aplikacje zaprezentowano na Rys. 2, 3 i 4.
W celu doboru odpowiedniego rozwiązania dla Państwa potrzeb zapraszamy do kontaktu z firmą Pneumat (info@pneumat.com.pl). W przypadku nietypowych aplikacji oferujemy bezpłatne i niezobowiązujące testy nie tylko chwytaków Magic Gripper. To gwarantuje pewność i niezawodność proponowanego rozwiązania.
REKLAMA
Więcej informacji: www.pneumat.com.pl