Drugi element stanowi wkładka ze stali nierdzewnej Life-Lube® wykorzystująca zastrzeżone przez NSK rozwiązanie Molded-Oil, która zawiera olej smarujący i żywicę poliolefinową, wystarczające na cały okres eksploatacji, dzięki czemu nie jest wymagane ponowne smarowanie, co również obniża koszty konserwacji.
Do coraz większej liczby zakładów spożywczych korzystających z zalet zespołów łożyskowych Life-Lube® dołączyła ostatnio firma zajmująca się przetwórstwem warzyw premium. Wcześniej zakład doświadczał częstych uszkodzeń łożysk zamontowanych na wysoko wydajnej linii do mycia marchwi, co powodowało liczne przestoje i ograniczało produkcję. Firma regularnie musiała wymieniać łożyska co sześć tygodni.
W ramach Programu Wartości Dodanej AIP firma NSK przeprowadziła analizę uszkodzeń łożysk i przegląd zastosowania. W szczególności firma NSK wykonała mapowanie procesu operacji mycia marchwi, co pozwoliło zidentyfikować przyczynę problemów z łożyskami. Analiza wykazała, że wnikanie zanieczyszczeń w postaci twardych cząstek oraz środków do intensywnego zmywania znacznie zmniejszało trwałość łożysk. W efekcie smar w łożyskach standardowych był wypłukiwany, co prowadziło do przedwczesnych uszkodzeń.
Zespół ekspertów NSK zarekomendował zastosowanie zespołów łożyskowych Life-Lube® z wkładkami Molded-Oil, a przeprowadzone później próby wykazały znacznie większą trwałość łożysk - po roku eksploatacji nie wystąpiły żadne uszkodzenia. Firma zajmująca się przetwórstwem warzyw odnotowuje obecnie znaczne roczne oszczędności kosztów dzięki skróceniu przestojów i konserwacji, a także zwiększonej produktywności.
Zespoły łożyskowe NSK Life-Lube® są dostępne z otworami o średnicy od 20 do 40 mm, stanowiąc optymalne rozwiązanie do wszelkich operacji, w których nieunikniony jest kontakt z cieczami procesowymi. Oprawy są dostępne w różnych typach obejmujących wersje dwuśrubowe, czterośrubowe, stojące i naciągowe, co zapewnia elastyczność projektową.