Drony oraz roboty do obsługi żywności w magazynach pozwalają na szybkie i ekonomiczne monitorowanie żywności. Obsługują transport produktów niezbędnych do jej wytwarzania oraz wyrobów gotowych. Jednocześnie bardzo dynamicznie zmieniają się preferencje żywieniowe społeczeństwa. Firmy, które chcą się utrzymać na rynku, zmieniają swoje linie technologiczne tak, aby były w stanie przygotowywać te same wyroby w kilku różnych wersjach dietetycznych. Sama produkcja musi generować jak najmniejszy ślad węglowy i minimalizować zużycie wody, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów higieny. Co więcej, obecnie niemal tak samo, jak zawartość, liczy się opakowanie wyrobów spożywczych, które powinno umożliwiać wielokrotne wykorzystanie lub recykling. Kontrola i dozowanie bazują na czujnikach, a te z kolei włączają się w krwiobieg Przemysłowego Internetu Rzeczy. Te rozwiązania są już nie tyle pieśnią przyszłości, ile powszechnie znanym faktem. A sektor żywności nie zasypia gruszek w popiele… W boksach startowych stoją kolejne innowacje proponowane przez inżynierów z wielu światowych startupów.
REKLAMA
Żywności nie można marnować
Choć na świecie od niedawna sławę zdobywają wszelkie rozwiązania hołdujące zasadzie zero waste, w...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- sześć numerów magazynu „Służby Utrzymania Ruchu”,
- dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej,
- dostęp do czasopisma w wersji online,
- dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ... i wiele więcej!